Lehtikirjoituksia

Vihreä siirtymä on taloudellinen mahdollisuus Suomelle

Petri Nieminen | 14.3.2023 | Lehtikirjoituksia

Julkaistu Savon Sanomissa 14.3.2023

Kiitokset hyvästä kirjoituksesta Mika Anttoselle, Antti Herlinille ja Tuuli Kaskiselle (SS 11.3.)!

Vihreä siirtymä, eli EU:n green deal, on pohjimmiltaan talous- ja teollisuuspolitiikkaa eikä vain ympäristö- tai ilmastopolitiikkaa.

Poliittisessa retoriikassa vihreä siirtymä kuitenkin esitetään monesti uhkana eikä mahdollisuutena, mikä ei kokonaisuutta katsoen ole taloutemme etu.

Lukkiutumalla vanhoihin rakenteisiin ja keskittymällä kestämättömien toimintatapojen puolustamiseen emme tule kansakuntana menestymään.

Yhä vahvempi ympäristövastuullisuus ja hiilidioksidipäästöjen vähentäminen ovat maailmanmarkkinoilla valtavirtaa, jota yrityksiltä odotetaan. Tähän tarpeeseen kannattaa pyrkiä vastaamaan eikä taistella vääjäämätöntä muutosta vastaan.

Elämme monenlaisten murrosten aikaa. Samaan aikaan kun luonnonvarojen hyödyntämisestä aiheutuvaa haittaa on vähennettävä, on pystyttävä turvaamaan energiantuotannon kaltaiset välttämättömyyspalvelut sekä yhteiskuntamme rahoituspohjan kannalta elintärkeän vientiteollisuuden toimintaedellytykset.

Tämä vaatii koulutukseen ja tutkimukseen panostamista, sillä uudet innovaatiot ja tulevat vientituotteet syntyvät niiden kautta.

Jaa tämä teksti: