Lehtikirjoituksia

Teerenpelin suunnittelema ympärivuotinen terassi ei sovi torin kulmaan

Petri Nieminen | 14.1.2023 | Lehtikirjoituksia

Julkaistu Savon Sanomissa 14.1.2023

Ravintolaketju Teerenpeli on suunnitellut ympärivuotista terassia Kuopion torin kulmaan kauppakeskus Vihtorin taloon (Kauppakatu 41). Yritys on kuitenkin saanut rakennuslupahakemukselleen kaavoittajalta kielteisen lausunnon (SS 11.1.), mikä on herättänyt keskustelua.

Kuopion Yrittäjien puheenjohtaja Janne Seppälä moittii kaavoittajan ratkaisua (SS 12.1.) mutta uskoo ja toivoo, että kielteinen lausunto ei ole peruuttamaton. Samassa yhteydessä hän pyytää kaupunginjohtajaa soittamaan itselleen.
Seppälä tuo esiin, kuinka viereisessä korttelissa ravintola Hophaus on saanut poikkeusluvan ympärivuotiselle terassille, ja kysyy, miten on mahdollista, että toinen on ja toinen ei ole asemakaavan vastainen. Kaupunginjohtaja toteaa lehdessä (SS 13.1.), ettei pidä mahdottomana, että Teerenpelin suunnittelema terassi Kauppakadun ja Puijonkadun kulmauksessa olisi.
Asian lähtökohtana on hyvä ymmärtää, että jos suunnitelma on voimassa olevan asemakaavan vastainen, on suorastaan kaavoittajan velvollisuus antaa asiasta kielteinen lausunto. Hakijan olisi myös hyvä itse selvittää havittelemansa kohteen reunaehtoja ennen suunnitelman laatimista.
Poikkeuslupaa voi toki aina myös hakea, mutta sitä ei tässä tapauksessa käsittääkseni ollut tehty.
Kyseisen asemakaavan (669) kaavaselostuksesta (Torin eteläpää, 26.6.2006) voi lukea, että toria reunustaviin kortteleihin osoitettu arkadimerkintä rajoittaa katutason liiketilojen laajentamista.
Omasta mielestäni kyseiselle sijainnille torin kulmauksessa ei kunnossapidollisista ja kaupunkikuvallisista syistä pitäisi myöntää poikkeuslupaakaan.
Hophausin poikkeusluvan osalta on hyvä huomata, että kyse on eri asemakaavasta (1537), eikä kyseiseltä rakennukselta avaudu näkymää torille. Kaavat ovat itsenäisiä. Vaikka naapuritontilla olisi 15-kerroksinen talo, se ei tarkoita, että omalle tontille saa samanlaisen.
Ollaan mielestäni hieman harmaalla alueella, kun normaali valmisteluketju unohdetaan ja asioita lähdetään ajamaan kaupunginjohtajan kautta.
Elinvoiman lisääminen on tärkeää, ja uudet yritykset ovat luonnollisesti tervetulleita Kuopioon, mutta eivät ehdoilla millä hyvänsä. Vastaisen varalle onkin hyvä muistaa: ensin tutkitaan, sitten vasta hutkitaan.
Kaavat määrittelevät mitä, mihin ja minkä verran kaavoitetulla alueella voi rakentaa. Kaavoja koskevia tietoja voi tarkastella kätevästi Kuopion hyvän karttapalvelun kautta osoitteessa www.kuopio.fi/voimassa-olevat-asemakaavat.

Torin ympäristöä on kehitettävä kokonaisuutena eikä huutoäänestyksellä yksittäisten hankkeiden muodossa.

Jaa tämä teksti: