Lehtikirjoituksia

Kelloniemen vuokrasopimusta ei nykytilanteessa olisi tullut jatkaa Teboilin kanssa

Petri Nieminen | 17.5.2022 | Lehtikirjoituksia

Julkaistu Savon Sanomissa 17.5.2022

Kuopion kaupunki on toissaviikolla allekirjoittanut Oy Teboil Ab:n kanssa kahden vuoden vuokrasopimuksen Kuopion Kelloniemessä sijaitsevaa teollisuus- ja palavan nesteen varastoaluetta koskien (SS 11.5.). Sopimus on jatkoa vanhalle v. 1967 laaditulle sopimukselle, jota on kertaalleen jatkettu v. 1996.

Kaupunkirakennelautakunta päätti tontin vuokrasopimuksen jatkamisesta kokouksessaan 15.12.2021. Olin kyseisessä kokouksessa yhtenä lautakunnan jäsenenä mukana hyväksymässä virkavalmisteluna laadittua pohjaesitystä, vaikka olen myös pitänyt tärkeänä tarkastella Kelloniemen mahdollisuuksia asuinrakentamiseen pitkällä tähtäimellä.

Kuten tiedetään, maailmantilanne muuttui 24.2.2022 Venäjän hyökättyä Ukrainaan. Tontin vuokra-asiaa ei ole käsitelty lautakunnassa hyökkäyksen alkamisen jälkeen. Joulukuisessa esityksessä ei myöskään mainita alueen vuokraamisesta eteenpäin eurooppalaiselle biopolttoaineen tuottajalle Oy Teboil Ab:n toimesta, kuten Savon Sanomissa 11.5. kerrottiin.

Tiedossa ei käsittääkseni ole tarkemmin, mikä tämä toimija olisi. Minulla ei muutoinkaan ole tarkempaa tietoa joulukuisen kaupunkirakennelautakunnan kokouksen jälkeisistä asiaan liittyvistä käänteistä.

Helsingin Sanomat kirjoittaa, että apulaiskaupunginjohtaja Jari Kyllösen mukaan: ”Tontin vuokrauksen jatkoa käytiin läpi virkamiesten, lakimiesten ja poliittisen johdon kanssa. Kaupungilla olisi ollut mahdollisuus myös katkaista vuokrasopimus.” (HS 12.5.).

Oy Teboil Ab:n omistaa venäläinen öljyalan suuryhtiö Lukoil, joka ei nykyisessä maailmantilanteessa ole nähdäkseni luotettava yhteistyökumppanin omistajataho. Muun muassa maaliskuussa Oy Teboil Ab pyysi sanomalehti Kalevaa korvaamaan lehdessä olleet sota-sanat Venäjälle ystävällisemmillä termeillä. Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Jussi Lassila arvioi tuolloin, että ”Teboil on täysin napanuorassa emoyhtiöönsä.” (HS 9.3.).

Lyhyttäkään vuokrasopimusta ei mielestäni olisi pitänyt muuttuneen maailmantilanteen vuoksi allekirjoittaa, ja nyt siitä pitäisi pyrkiä irti, mikäli se vain mitenkään on mahdollista. Profiloituminen Venäjän hyökkäyssotaa osaltaan rahoittavan tahon yhteistyökumppaniksi ei ole Kuopion maineelle eduksi. Onneksi sopimus on vain kaksivuotinen. Jos sopimuksesta ei ole sopimusteknisesti mahdollista päästä irti sen voimassaoloaikana, ei sitä nykytiedon valossa tulisi ainakaan jatkaa enää 31.12.2024 jälkeen.

Jaa tämä teksti:

Vastaa