Blogi

Metsäsertifikaattien valvonnassa on aukkoja Suomessa

Petri Nieminen | 6.3.2023 | Blogi

MOT:n selvityksen perusteella metsäsertifikaattien valvonnassa on aukkoja Suomessa. Poikkeamat eivät raportointimenetelmistä johtuen nouse esille.

Tämä ei sinänsä itseäni yllätä. PEFC-sertifikaatin järjestelmä, jossa metsänomistajat eli MTK ja teollisuus käytännössä valvovat itse itseään, ei lähtökohtaisesti kovin luotettavalta vaikuta.
Onkin todettu, että PEFC ei juuri tuo lisäarvoa elinympäristöjen säilyttämiselle verrattuna lakitasoon. Sen kriteerejä on vieläpä heikennetty kriteerien päivitysten yhteydessä.
Perusteluissa ELY-keskusten vetäytymiselle PEFC-standardityöryhmästä (26.3.2021, EPOELY/575/2021) mainitaan mm., että “ELY-keskukset pitävät vastuuttomana sitä, että PEFC-sertifiointia markkinoidaan metsänhoidon standardina, joka “osoittaa että metsiä hoidetaan kestävästi“.”
Aihepiiriä sivuttiin myös Kuopiossa reilu vuosi sitten kaupungin strateginen metsäsuunnitelman hyväksymisen yhteydessä. Vihreät esittivät tällöin kaupungin metsien siirtämistä FSC-sertifikaatin piiriin, mutta muita ryhmiä ei asia kiinnostanut vasemmistoliiton kolmea edustajaa lukuun ottamatta. Kuopion kaupungilla on siis käytössään PEFC-sertifikaatti.
Ja sen pohjalta 21.2.2022 hyväksytyssä Kuopion kaupungin strategisessa metsäsuunnitelmassa todetaan, että:
Kaikilla alueilla luontoarvot tulee riittävästi turvatuksi lainsäädännön ja metsäsertifioinnin avulla.

Uskoo ken tahtoo.

Jaa tämä teksti: