Blogi

Palokin koskista käytiin keskustelua Joensuussa

Petri Nieminen | 23.11.2022 | Blogi

Kävin eilen Joensuussa Kino Tapiossa katsomassa Dambusters-elokuvan. Dokumentti esittelee padonpurkuhankkeita, joita on käynnissä eripuolilla Eurooppaa; kuvausryhmä vierailee Ranskassa, Espanjassa, Virossa, Liettuassa ja Suomessa. Siinä esiteltyjen hankkeiden myötä tulee hyvin esille, kuinka virtavesiluonnon ennallistaminen patoja purkamalla tuo hyviä tuloksia ripeästi.

Tilaisuuden jälkeen järjestetyssä paneelikeskustelussa nousi esille Palokin koskien ennallistaminen, joka voisi olla seuraava ainutlaatuinen ja valtakunnallisesti merkittävä menestystarina. Asia on koko Itä-Suomen yhteinen ja vaatii valtiolta vahvaa panostusta alueella sijaitsevan vesivoimalaitoksen ostamisen suhteen. Ensiarvoisen tärkeää olisi nyt saada sähköyhtiö PKS:n omistajakunnilta vahva tahdonilmaus vesivoimalaitoksen myynnin ja koskien vapauttamisen puolesta.

Tilaisuudessa mainittiin, että Palokin voimalaitos edustaa vain 0,03 % Suomen sähköntuotannosta. Se määrä voitaisiin tuottaa myös muulla tavoin. Samoin tuotiin hyvin esille, että vuonna 2030 Suomessa on todennäköisesti enemmän pulaa luonnosta, kuin sähköstä. Lyhytnäköisiä pelkkää suoraa taloudellista tuottoa katsovia päätöksiä ei pidäkään nyt Palokin osalta tehdä. Yhden padon purkamisella voitaisiin vapauttaa n. 8 km pitkä koskijakso ja 8 koskea, jotka voisivat olla elintärkeitä alueita erittäin uhanalaiselle järvitaimenelle sekä äärimmäisen uhanalaiselle järvilohelle. Alueesta voisi samalla muodostua luontomatkailun helmi.

Ehdin tilaisuuden jälkeen käymään itsekin keskustelua mm. aihepiiriä ansiokkaasti esille tuoneen Jasper Pääkkösen sekä Palokin koskien ennallistamisesta selvityksen laatineen Matti Viialaisen kanssa. Hieno ilta!

Jaa tämä teksti: