Blogi

Miksi luontomme tilan parantamista vastustetaan?

Petri Nieminen | 11.11.2022 | Blogi

Kirjoitimme kansanedustaja Mari Holopaisen kanssa Savon Sanomiin luontokadosta ja EU:n ennallistamisasetuksesta. Suomessakin luonto yksipuolistuu ihmistoiminnan vaikutuksesta, jolloin yleislajit kenties vielä pärjäävät, mutta spesialistit taantuvat. Ekosysteemien ennallistamista tarvitaan.

Luonnonvarojen hyödyntämisestä aiheutuvista negatiivisista ulkoisvaikutuksista, kuten ojitusten aiheuttamasta vesien tummumisesta, ei ole tähän mennessä tarvinnut juurikaan maksaa. Luontopääoman kuluttaminen on ollut halpaa.

Kokoomus on jättänyt ennallistamisasetukseen liittyen välikysymyksen, jonka vuoksi hallituksen luottamuksesta äänestetään tänään. Välikysymyksessä ovat mukana kaikki oppositiopuolueet (Kok., PS, KD, Liike Nyt).
Niiden mielestä hallitus ei ole ajanut riittävällä tavalla Suomen kansallisia etuja (lue: metsäteollisuuden etua). Välikysymyksen tavoitteena on kaataa hallitus.

Jälleen kerran nähdään, että vesien- ja luonnonsuojelu ei valitettavasti ole politiikassa monellakaan puolueella prioriteetti, vaikka puolueohjelmatasolla kauniita sanoja luonnon puolesta kyllä löytyy. Paljon puhetta, vähän tekoja.

Isänmaallista ja kansallisen edun mukaista olisi pyrkiä turvaamaan ekosysteemiemme toimivuus pitkällä aikajänteellä, koska loppupeleissä olemme niistä täysin riippuvaisia. Siihen ennallistamisasetus tähtää.
Omasta mielestäni on selvää, että koska vapaaehtoisilla toimenpiteillä ei ole saavutettu luonnon monimuotoisuuden turvaamisen kannalta riittävää vaikuttavuutta, entistä velvoittavampaa sääntelyä tarvitaan.

Jaa tämä teksti:

Vastaa