Blogi

Musiikkikeskuksen talousillan terveiset: Valtion velkaantumisen katkaiseminen tulee olla keskeinen politiikan tavoite seuraavien vaalikausien aikana

Petri Nieminen | 2.11.2022 | Blogi

Osallistuin tänään OP Pohjois-Savon kolmatta kertaa Kuopiossa järjestettyyn talousiltaan Musiikkikeskuksessa. Tilaisuudessa Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn kertoi ajankohtaista asiaa Euroopan ja Suomen talouden tilasta, mikä herätteli pohdiskelemaan aihepiiriä vielä lisää tänne omille sivuillenikin.

Valtiokonttorin mukaan Suomen valtion korkokulut olivat viime vuonna 788 miljoonaa euroa. Ne tulevat korkojen nousun myötä kasvamaan miljardiluokkaan lähitulevaisuudessa.

Valtion velkaantumisen katkaiseminen tulee olla keskeinen politiikan tavoite seuraavien vaalikausien aikana.

Tarvitaan selkeä pitkäjänteinen suunnitelma julkisen talouden tasapainottamiseksi sekä poliittinen tahtotila sen toteuttamiseen. Ei toki pelkästään riitä, että tahdotaan, on myös tehtävä. Eduskuntavaalien jälkeisiä hallitusneuvotteluja varten tulisi olla menokartoitus tehtynä etukäteen, jotta tarvittavista toimenpiteistä päästään keskustelemaan.

Tulevaisuuden Suomi tulee kuitenkin joka tapauksessa rakentaa eteenpäin, ei peräpeiliin katsomalla. Panostukset koulutukseen, teknologiaan ja tutkimukseen ovat tärkeitä Suomen taloudelle ja yrityksille. Maamme tulee olla kärkijoukossa mukana edistämässä talouden viherryttämistä, fossiilitaloudesta luopumista sekä luontokadon ja ilmastonmuutoksen aiheuttamien haasteiden ratkaisemista. Ratkaisujen hakeminen näihin globaaleihin kysymyksiin luo myös työpaikkoja ja hyvinvointia.

Jaa tämä teksti:

Vastaa