Blogi

Suomen tulisi irtautua Ottawan sopimuksesta

Petri Nieminen | 6.3.2022 | Blogi

Ottawan sopimuksesta irtautumisesta on tehty kansalaisaloite – kävin allekirjoittamassa.

Suomi liittyi vuonna 2011 Ottawan sopimukseen, joka kieltää jalkaväkimiinojen käytön, valmistuksen ja varastoinnin, ja sen myötä hävitti varastoissaan olleet 1,3 milj. jalkaväkimiinaa vuonna 2012. Tämä oli jo tuolloin mielestäni huono päätös. Jalkaväkimiinat ovat kustannustehokkaita ja teknisesti yksinkertaisia. Kriisitilanteessa niiden avulla voitaisiin hidastaa vihollista ja suojata omaa toimintaa sekä tärkeää infrastruktuuria. Meillä on pitkä itäraja, eikä naapurimaamme Venäjä ole allekirjoittanut Ottawan sopimusta.

Joka tapauksessa eduskunta kuitenkin hyväksyi sopimuksen marraskuussa 2011 äänin 110–47. Sopimusta vastaan äänestivät 11 keskustan kansanedustajaa ja perussuomalaiset. Ennen eduskuntakäsittelyä perussuomalaiset olivat jo jättäneet puolustusvaliokunnassa eriävän mielipiteen sekä ulkoasianvaliokunnassa vastalauseen, mutta eivät menestyneet.

Sopimusta hyväksyttäessä on oltu naiiveja, mutta toivottavasti silmät ovat nyt turvallisuuspoliittisessa ympäristössä tapahtuneen muutoksen myötä auenneet. Epäedullisia päätöksiä pitäisi asiasta riippumatta pystyä tarvittaessa jälkikäteen perumaan.

Jaa tämä teksti:

Vastaa