Blogi

Zonation-analyysilla laadittu kartta Kuopion luonnon monimuotoisuuden kannalta tärkeistä metsäalueista

Petri Nieminen | 22.12.2021 | Blogi

Helsingin Sanomissa oli tänään hieno artikkeli, joka näyttää Zonation-analyysilla laaditun kartan avulla luonnon monimuotoisuuden kannalta tärkeitä metsäalueita: https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000008432026.html

Käytännössä aineisto kuvaa samalla suuntaa-antavasti Suomen vanhojen metsien viimeisiä rippeitä.

Tein suoran linkin Kuopion lähialueeseen, josta aineistoa voi halutessaan tarkastella (mitä punaisempi väri alueella on, sitä todennäköisemmin kyseessä on luonnon monimuotoisuuden kannalta tärkeästä metsäalueesta):

https://kartta.paikkatietoikkuna.fi/?zoomLevel=6&coord=534536.6978114259_6974168.510226004&mapLayers=801+100+default,2106+50+default&uuid=90246d84-3958-fd8c-cb2c-2510cccca1d3&noSavedState=true&showIntro=false

On silmiinpistävää, kuinka ainutlaatuisen kokonaisuuden Kuopion kaupunkimetsät kartalla valtakunnallisestikin muodostavat (Puijo, Neulaniemi, Kolmisoppi-Neulamäki, Laivonsaari, Matkus, Jynkänniemi). Vastaavanlaista monimuotoisuudelle tärkeää metsäaluetta kuvaavan punaisen värin määrää saa lähialueilta hakea lähinnä kansallispuistoista, kuten Etelä-Konnevedeltä, Kolilta, Tiilikkajärveltä, Kolovedeltä ja Linnasaaresta.

On myös hyvin valitettavaa, että nyt jo kaupunkirakennelautakunnassa ja -hallituksessa hyväksytyn metsäsuunnitelmaluonnoksen mukaiset hakkuumäärät tulisivat tulevaisuudessa merkittävästi nuorentamaan Kuopion kaupungin metsien ikärakennetta – samalla luontoarvoja väistämättä menetettäisiin. Metsäsuunnitelma tullee hyväksymiskäsittelyyn kaupunginvaltuustoon helmikuussa.

Valtuustolla olisi vielä mahdollisuus palauttaa metsäsuunnitelma osin uudelleen valmisteltavaksi, mitä tulemme Vihreissä esittämään. Toivon, että päättäjät ymmärtäisivät, kuinka valtakunnallisesti poikkeuksellisia Kuopion kaupungin omistamat metsät ovat luonnon monimuotoisuudeltaan ja virkistyskäyttöarvoiltaan. Luonnon kannalta niiden arvo vielä korostuu Pohjois-Savossa, jossa valtaosa metsistä on hyvin nuoria ja tehokkaassa talouskäytössä. Kaupungin metsien vaaliminen edellyttäisi hakkuupaineen vähentämistä ja suojelualueiden lisäämistä.

Jaa tämä teksti:

Vastaa