Blogi

Finnpulp lähtee haastamaan ylintä hallintotuomioistuinta ympäristölupa-asiaansa koskien

Petri Nieminen | 28.5.2021 | Blogi

Yli vuoden päivät on odoteltu Finnpulpin tulevan julkisuuteen uusien suunnitelmiensa kanssa, ja nyt paljastuu, että uusi suunnitelma onkin edelleen sama vanha suunnitelma, jota yritetään väkisin saada läpi. Tämä on kuopiolaisten ja alueen luontoympäristön kannalta erittäin huono asia.

Epävarmuus alueemme tulevasta elinympäristön laadusta siis jatkuu. Tämä heijastunee myös investointeihin tehtaan vaikutusalueella ja aiheuttaa huolta asukkaiden kiinteistöjen arvon säilymisestä. Kallaveden virkistyskäyttöarvo ja merkitys juomavesiresurssina on niin korkea, ettei vesistön tilan heikkenemisestä tulisi ottaa riskiä.

Kaupunkilaisten kannalta keskeistä olisi ollut viime vuonna jatkamatta Finnpulp Oy:n tonttisopimusta, jolloin asia olisi vihdoin saatu päätökseen. Vihreitä lukuun ottamatta kaupungin puolueiden tahtotila oli kuitenkin toinen, ja tonttisopimusta jatkettiin kaupunkirakennelautakunnan ja kaupunginhallituksen päätöksillä. Kaupunginhallituksen päätöksestä on tehty useita valituksia hallinto-oikeuteen. Tonttisopimuksen jatkamista vastustaneet Vihreät jättivät asiasta eriävän mielipiteen.

Yksi Kuopion kaupungin strategian neljästä näkökulmasta on hyvinvointi. Hyvän elämän pääkaupungissa se tulisi olla korkealla tasolla. Tämän pitäisi tarkoittaa mm. sitä, että kaupunki haluaa panostaa turvalliseen ja viihtyisään elinympäristöön. Muutamana nostona strategiasta: “Innostava ympäristö ja luontoympäristö vaikuttavat myönteisesti hyvinvointiin ja terveyteen“, “Ympäristö on Kuopion vahvuus. Sitä ei tule menettää, vaan kehittää entistä paremmaksi ja ymmärtää yhteys ihmisten hyvinvointiin ja viihtymiseen“.

Näistä hyvistä visioista huolimatta kaupunki edelleen myös omalta osaltaan jatkaa toimintaa, joka tähtää sellutehtaan rakentamiseen keskelle kaupunkirakennetta. Strategia ei valitettavasti tämän osalta näytä ohjaavan kaupunkiorganisaation toimintaa.

En itse näe Kuopiota viihtyisänä paikkana asua, jos vedet ovat leväisiä liiallisesta vesistökuormituksesta johtuen, ja tehtaasta aiheutuva häiriötilanteen hajupäästö on tuuliolosuhteista riippuen havaittavissa useamman kymmenen kilometrin säteellä päästölähteestä. Sellutehtaan rakentaminen Kuopioon vähentäisi kaupungin vetovoimaa luontokaupunkina ja heikentäisi sen kasvua pitkällä aikavälillä.

Jaa tämä teksti:

Vastaa