Blogi

Taimenkantojen elvyttämiseksi poistettava vaellusesteitä ja lisättävä purokunnostuksia

Petri Nieminen | 8.7.2019 | Blogi

Osallistuin eilen Pohjois-Kallaveteen laskevan Palosenjoen Ryönänkoskella purokunnostuskurssille/-talkoisiin. Hyvällä porukalla monimuotoistettiin uoman virtausta ja tehtiin taimenelle kutusoraikkoja sekä poikaskivikkoja. Kiitokset Itä-Suomen jokitalkkarit-hankkeelle sekä Kuopion kaupungille, Pohjois-Savon ELY-keskukselle (POSELY) sekä Tornator Oyj:lle päivän järjestämisestä!

Työ on tärkeää, sillä taimen on napapiirin alapuolisessa Suomessa erittäin uhanalainen, vaikka Pohjois-Savokin on täynnä virtavesiä. POSELY kartoitti vuosituhannen vaihteessa alueen purovesiä ja kerätyn tiedon pohjalta voi tarkastella, josko jokin tuttu lähipuro voisi kaivata kunnostusta ja olla tulevaisuudessa virtakutuisten kalalajien koti.

Uudessa hallitusohjelmassa on kirjaus, jonka mukaan hallituskaudella ”puretaan vaellusesteitä ja kunnostetaan kalojen lisääntymisalueita.” Nyt on siis aika toimia. Esimerkiksi vesiensuojelun tehostamisohjelmassa on vuosina 2019–2021 yhteensä 10 milj. € valtionavustuksia jaossa vesistökunnostuksiin ja alueellisten asiantuntijaverkostojen vahvistamiseen. Seuraava rahoituksen hakukierros on syksyllä.


Palosenjoen Ryönänkoski.

 

Jaa tämä teksti:

Vastaa