Blogi

Fossiilisten energianlähteiden varannot ovat rajallisia – muutos hiilineutraaliksi yhteiskunnaksi vaatii pitkäjänteistä politiikkaa

Petri Nieminen | 11.4.2019 | Blogi

Ilmastonmuutos etenee, uskoo siihen tai ei. Maailma muuttuu siinä sivussa ja Suomen tulisi reagoida tähän muutokseen. Suomen tulee pyrkiä hiilineutraaliksi yhteiskunnaksi, kehittää hyviä käytäntöjä ja viedä niitä eteenpäin. Meillä on ennenkin saatu aikaan uusia teknisiä ratkaisuja ja innovaatioita eri aloilla. Koulutus ja sen tuoma osaamispääoma ovat niitä asioita, joilla Suomi pärjää myös jatkossa.

Vaikka ei ilmastonmuutoksesta välittäisikään, niin öljy ja muut fossiiliset energianlähteet ovat rajallisia resursseja ja tulevat joka tapauksessa loppumaan. Ei ole vastuullista ja oikeudenmukaista politiikkaa jättää tarvittavien ratkaisujen kehittämistä tulevien sukupolvien vastuulle. Esimerkiksi energiantuotantoon ja liikenteeseen liittyvän murroksen siirtymäaika on pitkä. Päätöksiä ja ratkaisuja tarvitaan tänä päivänä, jotta ne voivat parinkymmenen vuoden päästä olla konkretiaa. Politiikka ylipäätään vaatii pitkäjänteisyyttä ja kauaskatseisuutta.

Suhteellisen tuoreena politiikan toimijana olen ikäväkseni huomannut, että politiikassa pysytään valitettavan vähän asiasisällöissä. Sen sijaan ennakkoluuloja, populismia, olkiukkojen rakentelua ja vastakkainasettelua sekä tunteisiin vetoavaa pelottelua riittää. Politiikkaan tarvitaan enemmän puoluerajat ylittävää yhteistyötä ja ratkaisukeskeisyyttä.

”Minähän en muutu ja ainahan näin on tehty”-asenteella siirrämme vastuun tarvittavista ratkaisuista tulevien sukupolvien kannettavaksi. Haikailemmeko mennyttä maailmaa, jollaista ei enää ole, vai reagoimmeko maailman muutokseen? Suomi eteenpäin. #näytäluontosi

Jaa tämä teksti:

Vastaa