Blogi

Ikään perustuva vapautus kalastonhoitomaksusta tulisi poistaa

Petri Nieminen | 27.9.2017 | Blogi

Samaa mieltä tästä asiasta Kalatalouden Keskusliiton kanssa: yli 65-vuotiaiden maksuvapautus kalastonhoitomaksusta on vailla hyviä perusteita ja tulisi poistaa.  SDP oli voimakkaasti maksuvapautuksen puolella uuden kalastuslain valmistelun loppuvaiheessa. Alunperin vapautus oli tullut voimaan vanhan lain aikaan vuonna 1997.

Mielestäni ei ole oikeudenmukaista eikä hyvin perusteltavissa, että sen väestönosan, jolla on aikaa, kiinnostusta ja resursseja harrastaa kalastusta, ei tarvitse vuositasolla maksaa siitä ~10 senttiä per päivä. Kuitenkin esim. vähävarainen opiskelija joutuu sen opintotuestaan maksamaan, jos kalastaa haluaa.

Toki se, millaiseen kalavesien hoitoon kalastonhoitomaksuilla kerätty raha suunnataan, on tärkeää. Resursseja tulisi suunnata etenkin uhanalaisten kalakantojen suojeluun ja tukemiseen sekä kalastuksenvalvontaan ja -neuvontaan, eikä niinkään kohdentaa vesien omistajakorvausten ja istutusten määrien kasvattamiseen. Esimerkiksi kirjolohen istuttamisen luonnonvesiin voisi ylipäätään lopettaa Suomessa kokonaan joitakin umpilampia lukuunottamatta.

Jaa tämä teksti:

Vastaa