Blogi

Miten käy Suomen vanhojen metsien ja niiden lajiston?

Petri Nieminen | 22.4.2017 | Blogi

Yli 140-vuotiaiden metsien hakkuumäärät ovat viimeisen kymmenen vuoden aikana kaksinkertaistuneet 2200 neliökilometriin. Myös yli 160-vuotiaiden metsien ala on puuntuotannon maalla pienentynyt 42 % viimeisen 15 vuoden aikana. Ekologian professori Janne Kotiahon (Suomen Luonto 3/2017) mukaan viimeiset yli 160-vuotiaat metsät puuntuotannon maalla joudutaan hyvästelemään nykyisellä hakkuutahdilla jo ennen vuotta 2035. Näiden yli 160-vuotiaiden metsien pinta-ala muodostaa alle 2 % kaikesta puuntuotannon maalla olevasta pinta-alasta, joten taloudellisesti nämä metsät eivät voi olla kynnyskysymys, mutta ekologisen kestävyyden kannalta ne voivat. Suomi on valtiotasolla sitoutunut luonnon monimuotoisuuden turvaamista koskeviin sopimuksiin, mutta käytäntö näyttää muulta. Ympäri Suomea käynnissä oleva biotalousbuumi kiihdyttää huonoon suuntaan menevää kehitystä. Mielestäni Suomeen tarvitaan lisää vanhojen metsien suojelualueita.

Jaa tämä teksti:

Vastaa