Blogi

Kotouttamisen haasteista

Petri Nieminen | 27.3.2017 | Blogi

Kunnilla on haastava tehtävä turvapaikan saaneiden ihmisten kotouttamisessa. Ihmiset täytyisi saada työllistymään, mutta miten asiassa onnistuttaisiin käytännössä? Tietyistä maista tulleiden ihmisten työllistyminen on ollut Suomessa heikkoa. Pitkässä juoksussa tällä on negatiivinen vaikutus julkiseen talouteen.

Asiaan täytyisi löytyä tulevaisuudessa lääkkeet, jotta Suomeen ei muodostu sosiaaliturvan varassa eläviä vähemmistöjä. Suomen kieli ja länsimaisen demokratian arvot tulisi sisäistää pääpiirteissään, jotta integroituminen onnistuu. Maahanmuuton osalta suuret linjaukset tehdään valtiotasolla, mutta käytännön asiat tapahtuvat kunnissa. Jos ihmisiä otetaan Suomeen sisään, tulee heidän kotouttamiseensa varata riittävästi resursseja. Mikäli resursseja kotouttamiseen ei ole, täytyy saapuvien ihmisten määrää pystyä rajoittamaan.

Taantuman aikana on ymmärrettävää, että osa ihmisistä närkästyy, jos palveluista ja koulutuksesta joudutaan leikkaamaan, mutta joillain osa-alueilla kulut kasvavat. Vuonna 2015 tapahtunut turvapaikanhakijoiden tulva osoitti, että nykyinen järjestelmämme ei toimi kunnolla, minkä lisäksi se ruokkii ihmissalakuljetusta ja siihen liittyvää rikollisuutta. Apua tulisi mielestäni pyrkiä kohdentamaan suoraan kriisialueelle, kun se vain on mahdollista. Turvapaikan jo saaneiden henkilöiden kotouttamiseen täytyy panostaa riittävällä tavalla ja ottaa heidät osaksi yhteiskuntaamme.

Jaa tämä teksti:

Vastaa